JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE BRATUCICE
Od 24.06.2024 do 28.06.2024 r.
PONIEDZIAŁEK 24.06.2024 r.
ŚNIADANIE – Zupa mleczna( białko, laktoza) z płatkami kukurydzianymi. Chleb pszenno – żytni( gluten) z masłem, pasztetem, papryką, ogórkiem kiszonym, pomidorem. Herbata z cytryną, gruszka
OBIAD – Zupa z fasolą szparagową z ryżem(białko, gluten). Parowce z marmoladą i bitą śmietaną.(laktoza, gluten). Kompot
PODWIECZOREK – Mus owocowy, batonik Cornflaks (gluten) .
WTOREK 25.06.2024
ŚNIADANIE – Owsianka(laktoza, białko), chleb graham (gluten) z masłem, serem białym i szczypiorkiem, rzodkiewką i pomidorem, Herbata, nektarynka.
OBIAD – Zupa porowa z kaszą pęczak (gluten). Ziemniaki, sznycelki i kapusta. Kompot
PODWIECZOREK – Owoce
ŚRODA 26.06.2024
ŚNIADANIE – Zupa mleczna z płatkami miodowo – orzechowymi(laktoza, miód, orzechy) Chleb pszenno – żytni( gluten) z masłem, wędliną, pomidorem i ogórkiem zielonym. Napar miętowy. Jabłko
OBIAD – Zupa jarzynowa z lanym ciastem( gluten). Ryż z truskawkami i bitą śmietaną (gluten, laktoza, truskawka). Kompot
PODWIECZOREK – Kanapka z miodem ( gluten, miód)
CZWARTEK 27.06.2024
ŚNIADANIE – Kakao( laktoza, kakao, białko). Chleb pszenno – żytni( gluten) z masłem i dżemem. Kompot, arbuz
OBIAD – Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem. Makaron spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym. Kompot
PODWIECZOREK – Muffinki( gluten, białko). Sok
PIĄTEK 28.06.2024
ŚNIADANIE – Zupa mleczna( laktoza) z płatkami kukurydzianymi. Chleb (gluten) z masłem, jajkiem gotowanym, szczypiorkiem pomidorem, papryką. Herbata z cytryną, jabłko
OBIAD – Zupa fasolowa z makaronem(gluten). Ziemniaki, ryba panierowana ( ryba, gluten, białko), surówka z kapusty kiszonej. Kompot
PODWIECZOREK – Drożdżówka z kruszonką (laktoza, gluten). Kakao (białko, kakao)
Alergeny zostały zaznaczone w nawiasach.
W wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie.
Dzieci cały czas mają dostępną wodę mineralną.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy poniżej wykaż 14 alergenów:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- Orzechy
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin
- Mięczaki
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma, cynamon, cukier wanilinowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.