Jadłospis 2024

JADŁOSPIS PRZEDSZKOLE BRATUCICE

Od 24.06.2024 do 28.06.2024 r.

PONIEDZIAŁEK 24.06.2024 r.

ŚNIADANIE  – Zupa mleczna( białko, laktoza) z płatkami kukurydzianymi. Chleb  pszenno – żytni( gluten) z masłem, pasztetem, papryką, ogórkiem kiszonym, pomidorem.  Herbata z cytryną,  gruszka

OBIAD – Zupa z fasolą szparagową z ryżem(białko, gluten). Parowce z marmoladą i bitą śmietaną.(laktoza, gluten). Kompot

PODWIECZOREK – Mus owocowy, batonik Cornflaks (gluten) .

WTOREK 25.06.2024

ŚNIADANIE – Owsianka(laktoza, białko), chleb graham (gluten) z masłem, serem białym i szczypiorkiem, rzodkiewką i pomidorem, Herbata, nektarynka.

OBIAD – Zupa porowa z kaszą pęczak (gluten). Ziemniaki, sznycelki i kapusta. Kompot

PODWIECZOREK – Owoce

ŚRODA 26.06.2024

ŚNIADANIE – Zupa mleczna z płatkami miodowo – orzechowymi(laktoza, miód, orzechy) Chleb pszenno – żytni( gluten) z masłem, wędliną, pomidorem i ogórkiem zielonym. Napar miętowy. Jabłko

OBIAD – Zupa jarzynowa z lanym ciastem( gluten). Ryż z truskawkami i bitą śmietaną (gluten,  laktoza, truskawka). Kompot

PODWIECZOREK – Kanapka z miodem ( gluten, miód)

CZWARTEK 27.06.2024

ŚNIADANIE – Kakao( laktoza, kakao, białko). Chleb pszenno – żytni( gluten)                   z masłem i dżemem. Kompot, arbuz

OBIAD – Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem. Makaron spaghetti z sosem mięsno – pomidorowym.  Kompot

PODWIECZOREK – Muffinki( gluten, białko). Sok

 

PIĄTEK  28.06.2024

ŚNIADANIE –  Zupa mleczna( laktoza) z płatkami kukurydzianymi. Chleb (gluten)          z masłem, jajkiem gotowanym, szczypiorkiem pomidorem, papryką. Herbata z cytryną, jabłko

OBIAD – Zupa fasolowa z makaronem(gluten). Ziemniaki, ryba panierowana ( ryba, gluten, białko), surówka z kapusty kiszonej. Kompot

PODWIECZOREK – Drożdżówka z kruszonką (laktoza, gluten). Kakao (białko, kakao)

 

Alergeny zostały zaznaczone w nawiasach.

W wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie.

Dzieci cały czas mają dostępną wodę mineralną.

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy poniżej wykaż 14 alergenów:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia,  zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma,  cynamon, cukier wanilinowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.