Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 11.03.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, pasta jajeczna ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, Mleko/*mleko owsiane, Jabłko

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (śmietana 18%), Łazanki z kapustą i cebulką (m. pszenna, jajka), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Pucharek owoców (kiwi, banan, mandarynka), Chrupki kukurydziane

WTOREK 12.03.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, paróweczki, papryka, rukola, ketchup, Napar z mięty z cytryną, Banan

Obiad: Zupa grysikowa (śmietana 30%), Ziemniaki, nuggetsy z piekarnika w płatkach kukurydzianych, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką (majonez Kielecki), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Chałka z masełkiem i miodem (m. pszenna), Mleko

ŚRODA 13.03.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia ) z masłem, szynka wp., ogórek, pomidor, rukola, Kakao z mlekiem/*mleko owsiane, Mandarynka

Obiad: Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną (śmietana 30%), Parowce polane słodką śmietaną (m. pszenna, jajka, śmietana 18%), Kompot z owoców sezonowych, ACTIMEL

Podwieczorek: Bułeczka grahamka (m. razowa) z masłem, serem żółtym i ogórkiem kiszonym, Napar z rumianku

CZWARTEK 14.03.2024

Śniadanie: Chleb ziarnisty (m. pszenna, m. żytnia, m. razowa) z masłem, filet z makreli w pomidorach papryka czerwona i żółta, Herbata z cytryną, Banan

Obiad: Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym (śmietana18%), Pęczotto z kurczakiem i warzywami (papryka, cukinia, marchew, filet z kurczaka), ogórek kiszony, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Jogurt naturalny z truskawkami i płatkami kukurydzianymi

PIĄTEK 15.03.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, ser biały na słodko (śmietana 18%), Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/*mleko owsiane, Jabłko

Obiad: Zupa fasolowa (śmietana 18%) z makaronem (m. pszenna, jajka), Ziemniaki, filet z Miruny w panierce (m. pszenna, jajka), surówka z kiszonej kapusty z marchewką, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Buchta drożdżowa z jabłkiem i kruszonką (jaja, m. pszenna) wyrób własny, Sok 100% jabłkowy

PONIEDZIAŁEK 18.03.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia), z masłem, i powidełkiem śliwkowym, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/*mleko owsiane, Jabłko

Obiad: Zupa ziemniaczana (śmietana 18%), Makaron pełnoziarnisty (m. razowa) ze szpinakiem i serem feta, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Zapiekana kanapka z weki (m. pszenna) z szynką i serem żółtym, Herbata z cytryną

WTOREK 19.03.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, szynka wp., sałata masłowa, pomidor koktajlowy, ogórek, kiełki, Kakao z mlekiem/*mleko owsiane, Mandarynki

Obiad: Zupa pieczarkowa z brązowym ryżem (śmietana 30%), Ziemniaki z masełkiem kotlet drobiowy (jajka, b. tarta, m. pszenna) surówka z marchewki z jabłkiem, pomarańczą i rodzynkami, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Kisiel owocowy (mąka ziemniaczana, sok z owoców) wyrób własny, Kiwi

ŚRODA 20.03.2024

Śniadanie: Chleb ziarnisty,(m. razowa), z masłem, sałata masłowa, szynka drobiowa, rzodkiewka, kiełki, Mleko/*mleko owsiane, Jabłko

Obiad: Zupa krem z kalafiora z grzankami domowymi (śmietana 18%, m. pszenna), Naleśniki z dżemem (m. pszenna, jajka), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Koktajl z bananami i borówkami na mleku, Chrupki kukurydziane

CZWARTEK 21.03.2024

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem/*napój owsiany, Chleb ziarnisty,(m. razowa) z masłem, pasta z zielonego groszku (ser biały), papryka czerwona i żółta, Napar z mięty z cytryną, Banan

Obiad: Rosół drobiowo-wieprzowy z makaronem (m. pszenna, jaja), Kasza wiejska, pierś z indyka duszona w kremowym sosie pomidorowym (m. pszenna), surówka z białej kapusty (majonez Kielecki, jog. naturalny), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Babka piaskowa (m. pszenna, jajka) z orzechami – wyrób własny, Pomarańcza

PIĄTEK 22.03.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia), z masłem, jajko gotowane, ogórek, pomidor, szczypiorek, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/*mleko owsiane, Banan

Obiad: Zupa ogórkowa (seler, śmietana 18%) z ziemniakami, Ryż paraboliczny z warzywami, pulpety rybne (jaja, m. pszenna, m. żytnia), buraczki z jabłkiem, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Piszinger (wyrób własny), Sok owocowy 100%

Alergeny w posiłkach są pogrubione.

* w wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie

* Zamiennik dla dzieci uczulonych

Woda mineralna niegazowana dostępna jest dla dzieci na salach przez cały dzień.