PONIEDZIAŁEK 22.04.2024
Śniadanie:
Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, jajko gotowane, papryka czerwona i żółta, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/*napój owsiany -Banan-
Obiad: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną (śmietana 18%), Makaron świderek z truskawkami (gluten, jajka), Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Sałatka owocowa (mandarynka, gruszka, winogrono), Herbatniki
WTOREK 23.04.2024
Śniadanie: Chleb (m. razowa) z masłem, Stół Szwedzki: szynka drobiowa, ser żółty, dżem, pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka czerwona i żółta, rukola, szczypiorek, Mleko -Jabłko-
Obiad: Zupa ze świeżego kopru z makaronem muszelka (gluten, jajka, śmietana), Ryż , pałki drobiowe w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką i papryką (majonez Kielecki), Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Chlebek bananowy (gluten, jajka) wyrób własny, Sok owocowy 100%
ŚRODA 24.04.2024
Śniadanie: Chleb razowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, paróweczki drobiowe z ketchupem, pomidor, ogórek, rukola. Napar mięty z cytryną -Marchewka-
Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z kaszą manną (śmietana 18%, masło), Pierogi z serem białym, polane masełkiem i cukrem, Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Zapiekana bagietka (m. pszenna) z szynką i serem żółtym, pomidor, szczypiorek, Herbata z cytryną
CZWARTEK 25.04.2024
Śniadanie: Bułka grahamka (m. razowa) z masłem, szynka wp., sałata masłowa, pomidor, ogórek, rukola, Kakao z mlekiem/*napój owsiany -Jabłko-
Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (śmietana 18%), Kasza kuskus, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym, surówka z kalarepy, jabłek i szczypiorku (jajka, gluten), Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Kasza jaglana na słodko z musem malinowym
PIĄTEK 26.04.2024
Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, humus (pasta z ciecierzycy) pomidory, rukola, Mleko/*napój owsiany -Mandarynki-
Obiad: Zupa krem z marchewki z groszkiem ptysiowym (śmietana 18%), Ziemniaki z masełkiem, filet z Miruny w panierce (jajka, m. pszenna), buraczki czerwone z jabłkiem, Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Buchta drożdżowa z rabarbarem (gluten, jajka, mleko) wyrób własny, Herbata owocowa
PONIEDZIAŁEK 29.04.2024
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku/*napój owsiany, Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, kolorowy twarożek (ser biały, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek), roszponka, Napar z mięty -Banan-
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami ( śmietana 30%), Naleśniki z dżemem truskawkowym (gluten, jajka, mleko), Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Shake z jagodami na jogurcie naturalnym, Chrupki kukurydziane
WTOREK 30.04.2024
Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, szynka wp., sałata masłowa, pomidorki koktajlowe, ogórek, roszponka, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem /*napój owsiany -Mandarynka-
Obiad: Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami (gluten, jajka), Ziemniaki, kotlecik drobiowy, mizeria ze świeżym koperkiem (gluten, jajka, jogurt naturalny), Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Bułeczka maślana z kruszonką (gluten) z masełkiem, Mleko
ŚRODA 01.05.2024
Śniadanie: ŚWIĘTO PRACY – DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH
Obiad:
Podwieczorek:
CZWARTEK 02.05.2024
Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, ser żółty, papryka czerwona i zielona, Mleko/*napój owsiany -Sok jabłkowy-
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (śmietana 30%), Makaron z serem białym (jajka, gluten)
Podwieczorek: Talerzyk owoców sezonowych (banan, pomarańcza, jabłko)
PIĄTEK 03.05.2024
Śniadanie: KONSTYTUCJA 3 MAJA – DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH
Obiad:
Podwieczorek:
Alergeny w posiłkach są pogrubione.
* w wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie
* Zamiennik dla dzieci uczulonych
Woda mineralna niegazowana dostępna jest dla dzieci na salach przez cały dzień.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy poniżej wykaż 14 alergenów:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- Orzechy
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin
- Mięczaki
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma, cynamon, cukier wanilinowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.