Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 22.04.2024

Śniadanie:

Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, jajko gotowane, papryka czerwona i żółta, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem/*napój owsiany -Banan-

Obiad: Zupa wielowarzywna z kaszą jaglaną (śmietana 18%), Makaron świderek z truskawkami (gluten, jajka), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Sałatka owocowa (mandarynka, gruszka, winogrono), Herbatniki

WTOREK 23.04.2024

Śniadanie: Chleb (m. razowa) z masłem, Stół Szwedzki: szynka drobiowa, ser żółty, dżem, pomidorki koktajlowe, ogórek, papryka czerwona i żółta, rukola, szczypiorek, Mleko -Jabłko-

Obiad: Zupa ze świeżego kopru z makaronem muszelka (gluten, jajka, śmietana), Ryż , pałki drobiowe w ziołach, surówka z kapusty pekińskiej z rzodkiewką i papryką (majonez Kielecki), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Chlebek bananowy (gluten, jajka) wyrób własny, Sok owocowy 100%

ŚRODA 24.04.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, paróweczki drobiowe z ketchupem, pomidor, ogórek, rukola. Napar mięty z cytryną -Marchewka-

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z kaszą manną (śmietana 18%, masło), Pierogi z serem białym, polane masełkiem i cukrem, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Zapiekana bagietka (m. pszenna) z szynką i serem żółtym, pomidor, szczypiorek, Herbata z cytryną

CZWARTEK 25.04.2024

Śniadanie: Bułka grahamka (m. razowa) z masłem, szynka wp., sałata masłowa, pomidor, ogórek, rukola, Kakao z mlekiem/*napój owsiany -Jabłko-

Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami (śmietana 18%), Kasza kuskus, pieczeń rzymska w sosie pomidorowym, surówka z kalarepy, jabłek i szczypiorku (jajka, gluten), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Kasza jaglana na słodko z musem malinowym

PIĄTEK 26.04.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, humus (pasta z ciecierzycy) pomidory, rukola, Mleko/*napój owsiany -Mandarynki-

Obiad: Zupa krem z marchewki z groszkiem ptysiowym (śmietana 18%), Ziemniaki z masełkiem, filet z Miruny w panierce (jajka, m. pszenna), buraczki czerwone z jabłkiem, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Buchta drożdżowa z rabarbarem (gluten, jajka, mleko) wyrób własny, Herbata owocowa

PONIEDZIAŁEK 29.04.2024

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku/*napój owsiany, Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, kolorowy twarożek (ser biały, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek), roszponka, Napar z mięty -Banan-

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami ( śmietana 30%), Naleśniki z dżemem truskawkowym (gluten, jajka, mleko), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Shake z jagodami na jogurcie naturalnym, Chrupki kukurydziane

WTOREK 30.04.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, szynka wp., sałata masłowa, pomidorki koktajlowe, ogórek, roszponka, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem /*napój owsiany -Mandarynka-

Obiad: Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami (gluten, jajka), Ziemniaki, kotlecik drobiowy, mizeria ze świeżym koperkiem (gluten, jajka, jogurt naturalny), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Bułeczka maślana z kruszonką (gluten) z masełkiem, Mleko

ŚRODA 01.05.2024

Śniadanie: ŚWIĘTO PRACY – DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH

Obiad:

Podwieczorek:

CZWARTEK 02.05.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, ser żółty, papryka czerwona i zielona, Mleko/*napój owsiany -Sok jabłkowy-

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (śmietana 30%), Makaron z serem białym (jajka, gluten)

Podwieczorek: Talerzyk owoców sezonowych (banan, pomarańcza, jabłko)

PIĄTEK 03.05.2024

Śniadanie: KONSTYTUCJA 3 MAJA DZIEŃ WOLNY OD ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH

Obiad:

Podwieczorek:

Alergeny w posiłkach są pogrubione.

* w wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie

* Zamiennik dla dzieci uczulonych

Woda mineralna niegazowana dostępna jest dla dzieci na salach przez cały dzień.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy poniżej wykaż 14 alergenów:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma, cynamon, cukier wanilinowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.