Alergeny w posiłkach są pogrubione.
* w wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie
* Zamiennik dla dzieci uczulonych
Woda mineralna niegazowana dostępna jest dla dzieci na salach przez cały dzień.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy poniżej wykaż 14 alergenów:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- Orzechy
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin
- Mięczaki
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma, cynamon, cukier wanilinowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.