PONIEDZIAŁEK 11.11.2024
Śniadanie:
II Śniadanie:
Obiad: ŚWIĘTO
NIEPODLEGŁOŚCI
Podwieczorek:
WTOREK 12.11.2024
Śniadanie: Chleb razowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, szynką drobiowa, sałata masłowa, pomidor , ogórek świeży, kiełki, Mleko
II Śniadanie: Gruszka
Obiad: Żurek z jajkiem, kiełbaską i chlebem (gluten), Makaron kokarda z serem białym (jajka, gluten, mleko), Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Kanapka z weki (gluten) z serkiem Almette i pomidorem, Napar z rumianku
ŚRODA 13.11.2024
Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, filet z makreli w pomidorach, papryka czerwona i żółta, kiełki, Herbata z cytryną
II Śniadanie: Banan
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (śmietana 30%), Ziemniaki, kotlecik drobiowy, sałatka z ogórka kiszonego z cebulką (jajka, gluten), Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Ciasto ucierane z jabłkami (gluten, jajka), Napar z mięty
CZWARTEK 14.11.2024
Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, szynka, ser żółty, 1rukola, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka mix, Kakao z mlekiem
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Kapuśniak z ziemniakami (śmietana 30%), Kasza, gulasz z szynki wieprzowej z papryką i marchewką, surówka z kapusty czerwonej (gluten), Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Kisiel truskawkowy (mąka ziemniaczana), Bułeczka z kruszonką (gluten, jajka, mleko)
PIĄTEK 15.11.2024
Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, jajko gotowane, sałata masłowa, pomidor , ogórek świeży, pomidor, kiełki, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem
II Śniadanie: Mandarynka
Obiad: Zupa kalafiorowa z lanym ciastem (jajka, gluten, śmietana 30%), Ryż paraboliczny, ryba Miruna na parze w sosie śmietanowo– koperkowym, buraczki z jabłkiem, Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Drożdżówka z budyniem (gluten, jajka, mleko), Herbata owocowa
PONIEDZIAŁEK 18.11.2024
Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, sałata, szynka, ogórek, pomidor, roszponka, Napar z rumianku
II Śniadanie: Banan
Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (śmietana 30%), Pierogi z serem białym (gluten, jajka) polane masełkiem, Kompot z owoców wielosezonowych
Podwieczorek: Pizza domowa z szynką, serem żółtym, ketchupem (gluten)
WTOREK 19.11.2024
Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, pasztet drobiowo-wieprzowy, papryka czerwona i żółta, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem
II Śniadanie: Jabłko
Obiad: Zupa grysikowa (śmietana 18%), Pieczone ziemniaczki z tymiankiem, nuggetsy z fileta z kurczaka w płatkach kukurydzianych z piekarnika (m. pszenna, jajka, mleko), surówka z kap. pekińskiej z marchewką i jabłkiem (majonez Kielecki), Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Owoce: banan, mandarynka, Chrupki kukurydziane
ŚRODA 20.11.2024
Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, sałata masłowa, szynka drobiowa, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypiorek, Kakao z mlekiem
II Śniadanie: Gruszka
Obiad: Zupa jarzynowa z mięskiem drobiowym i kaszą mazurską (śmietana 30%, gluten, masło), Naleśniki z dżemem (jajka, gluten, mleko), Kompot z owoców sezonowych, Mus owocowy
Podwieczorek: Bułka kajzerka z pastą jajeczną (majonez Kielecki), rzodkiewka (gluten), Herbata owocowa
CZWARTEK 21.11.2024
Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, pasta z tuńczyka (ser biały, jog. naturalny, ogórek kiszony), Herbata z cytryną
II Śniadanie: Mandarynka
Obiad: Zupa krem z pieczonej papryki z grzankami domowymi (gluten, śmietana 30%, serek topiony), Ryż, pulpeciki z indyka w sosie serowo-porowym, marchewka z jabłkiem, Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Shake z malinami na jog. naturalnym z miodem, Biszkopty (gluten, jajka)
PIĄTEK 22.11.2024
Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, ser mozzarella, pomidorek koktajlowy, roszponka, Mleko
II Śniadanie: Banan
Obiad: Zupa z fasolowa z makaronem świderkiem (śmietana 18%, gluten, jajka), Ziemniaki, filet z Miruny w panierce (jajka, gluten), surówka z kapusty kiszonej, Kompot z owoców sezonowych
Podwieczorek: Ciasto piernikowe na kefirze (jajka, gluten), Napar z mięty
Alergeny w posiłkach są pogrubione.
* w wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie
* Zamiennik dla dzieci uczulonych
Woda mineralna niegazowana dostępna jest dla dzieci na salach przez cały dzień.
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy poniżej wykaż 14 alergenów:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Soja
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- Orzechy
- Seler
- Gorczyca
- Nasiona sezamu
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin
- Mięczaki
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma, cynamon, cukier wanilinowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.