Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 28.10.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, serek Almette , ogórek kiszony, Kakao z mlekiem

II Śniadanie: Marchewka

Obiad: Barszczyk czerwony z ziemniakami (śmietana 18%, masło), Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem , Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Ciasto piernikowe na kefirze (gluten, jajka) wyrób własny, Herbata owocowa

WTOREK 29.10.2024

Śniadanie: Chleb (m. razowa) z masłem, ser żółty, rzodkiewka, ogórek, sałata masłowa, Kakao z mlekiem

II Śniadanie: Jabłko

Obiad: Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym (śmietana 18%, gluten), Kasza wiejska, gulasz drobiowy (gluten), surówka z czerwonej kapusty, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Gofry z cukrem pudrem (gluten, jajka) wyrób własny, Sok owocowy 100%

ŚRODA 30.10.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, pasta z szynki wp.,(majonez Kielecki) ogórek świeży, pomidory, szczypiorek, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem

II Śniadanie: Gruszka

Obiad: Zupa pomidorowa z lanym ciastem (śmietana 30%), Kopytka z serem białym polane masełkiem (gluten, jajka), tarta marchewka, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Deser owocowy (banan zmiksowany z truskawkami, maślanka), Pałki kukurydziane

CZWARTEK 31.10.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, szynka wp., sałata masłowa, pomidor, ogórek, rukola, Kakao z mlekiem

II Śniadanie: Banan

Obiad: Zupa koperkowa z ryżem (śmietana 18%, jajka, gluten), Racuszki drożdżowe (jajka, gluten, mleko) z cukrem pudrem, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Bułeczka z kruszonką (gluten, jajka) i masełkiem, Herbata rumiankowa

PIĄTEK 01.11.2024

Śniadanie: Wszystkich Świętych – Dzień wolny

II Śniadanie:

Obiad:

Podwieczorek:

PONIEDZIAŁEK 04.11.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, filet z makreli w pomidorach, papryka czerwona i żółta, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem

II Śniadanie: Jabłko

Obiad: Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną ( śmietana 30%), Parowce (gluten, jajka) sosem truskawkowym (jog. naturalny), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Sałatka owocowa (kiwi, winogrono, banan). Herbatniki

WTOREK 05.11.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, szynka wp., sałata masłowa, rzodkiewka, szczypiorek, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem

II Śniadanie: Gruszka

Obiad: Rosół drobiowo-wieprzowy z makaronem (gluten, jajka), Ziemniaki z masełkiem, pieczeń rzymska, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Truskawkowy deser z galaretką i bitą śmietaną (śmietana (30%)

ŚRODA 06.11.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, stół szwedzki: szynka, ser żółty, dżem, pomidorek koktajlowy , ogórek, papryka mix, rukola, Napar mięty z cytryną

II Śniadanie: Jabłko

Obiad: Zupa krem z pieczarek z grzankami domowymi (śmietana 30%, jajka, gluten, masło), Pierogi z jagodami polane śmietanką (śmietaną 18%) z cukrem, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Buchta drożdżowa z kruszonką waniliową (gluten, jajka, mleko) wyrób własny, Herbata owocowa

CZWARTEK 07.11.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, powidełko śliwkowe, Mleko

II Śniadanie: Banan

Obiad: Zupa ziemniaczana (jajka, m. pszenna, śmietana 30%), Makaron z pełnego ziarna ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta (gluten, jajka), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Zapiekanka z serem żółtym i szynką, ketchup, szczypiorek

PIĄTEK 08.11.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, jajecznica, papryka czerwona i żółta, Mleko

II Śniadanie: Jabłko

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (śmietana 18%) Ziemniaki, chrupiące burgery z Miruny z serem żółtym, fasolka szparagowa z bułką tartą (gluten), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Chałka z masełkiem i dżemem, Napar z rumianku

Alergeny w posiłkach są pogrubione.

* w wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie

* Zamiennik dla dzieci uczulonych

Woda mineralna niegazowana dostępna jest dla dzieci na salach przez cały dzień.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy poniżej wykaż 14 alergenów:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma, cynamon, cukier wanilinowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.