Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 11.11.2024

Śniadanie:

II Śniadanie:

Obiad: ŚWIĘTO

NIEPODLEGŁOŚCI

Podwieczorek:

WTOREK 12.11.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, szynką drobiowa, sałata masłowa, pomidor , ogórek świeży, kiełki, Mleko

II Śniadanie: Gruszka

Obiad: Żurek z jajkiem, kiełbaską i chlebem (gluten), Makaron kokarda z serem białym (jajka, gluten, mleko), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Kanapka z weki (gluten) z serkiem Almette i pomidorem, Napar z rumianku

ŚRODA 13.11.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, filet z makreli w pomidorach, papryka czerwona i żółta, kiełki, Herbata z cytryną

II Śniadanie: Banan

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (śmietana 30%), Ziemniaki, kotlecik drobiowy, sałatka z ogórka kiszonego z cebulką (jajka, gluten), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Ciasto ucierane z jabłkami (gluten, jajka), Napar z mięty

CZWARTEK 14.11.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, szynka, ser żółty, 1rukola, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka mix, Kakao z mlekiem

II Śniadanie: Jabłko

Obiad: Kapuśniak z ziemniakami (śmietana 30%), Kasza, gulasz z szynki wieprzowej z papryką i marchewką, surówka z kapusty czerwonej (gluten), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Kisiel truskawkowy (mąka ziemniaczana), Bułeczka z kruszonką (gluten, jajka, mleko)

PIĄTEK 15.11.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, jajko gotowane, sałata masłowa, pomidor , ogórek świeży, pomidor, kiełki, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem

II Śniadanie: Mandarynka

Obiad: Zupa kalafiorowa z lanym ciastem (jajka, gluten, śmietana 30%), Ryż paraboliczny, ryba Miruna na parze w sosie śmietanowo– koperkowym, buraczki z jabłkiem, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Drożdżówka z budyniem (gluten, jajka, mleko), Herbata owocowa

PONIEDZIAŁEK 18.11.2024

Śniadanie: Płatki kukurydziane na mleku, Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, sałata, szynka, ogórek, pomidor, roszponka, Napar z rumianku

II Śniadanie: Banan

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem (śmietana 30%), Pierogi z serem białym (gluten, jajka) polane masełkiem, Kompot z owoców wielosezonowych

Podwieczorek: Pizza domowa z szynką, serem żółtym, ketchupem (gluten)

WTOREK 19.11.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, pasztet drobiowo-wieprzowy, papryka czerwona i żółta, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem

II Śniadanie: Jabłko

Obiad: Zupa grysikowa (śmietana 18%), Pieczone ziemniaczki z tymiankiem, nuggetsy z fileta z kurczaka w płatkach kukurydzianych z piekarnika (m. pszenna, jajka, mleko), surówka z kap. pekińskiej z marchewką i jabłkiem (majonez Kielecki), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Owoce: banan, mandarynka, Chrupki kukurydziane

ŚRODA 20.11.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, sałata masłowa, szynka drobiowa, ogórek świeży, rzodkiewka, szczypiorek, Kakao z mlekiem

II Śniadanie: Gruszka

Obiad: Zupa jarzynowa z mięskiem drobiowym i kaszą mazurską (śmietana 30%, gluten, masło), Naleśniki z dżemem (jajka, gluten, mleko), Kompot z owoców sezonowych, Mus owocowy

Podwieczorek: Bułka kajzerka z pastą jajeczną (majonez Kielecki), rzodkiewka (gluten), Herbata owocowa

CZWARTEK 21.11.2024

Śniadanie: Chleb razowy (m. razowa) z masłem, pasta z tuńczyka (ser biały, jog. naturalny, ogórek kiszony), Herbata z cytryną

II Śniadanie: Mandarynka

Obiad: Zupa krem z pieczonej papryki z grzankami domowymi (gluten, śmietana 30%, serek topiony), Ryż, pulpeciki z indyka w sosie serowo-porowym, marchewka z jabłkiem, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Shake z malinami na jog. naturalnym z miodem, Biszkopty (gluten, jajka)

PIĄTEK 22.11.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, ser mozzarella, pomidorek koktajlowy, roszponka, Mleko

II Śniadanie: Banan

Obiad: Zupa z fasolowa z makaronem świderkiem (śmietana 18%, gluten, jajka), Ziemniaki, filet z Miruny w panierce (jajka, gluten), surówka z kapusty kiszonej, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Ciasto piernikowe na kefirze (jajka, gluten), Napar z mięty

Alergeny w posiłkach są pogrubione.

* w wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie

* Zamiennik dla dzieci uczulonych

Woda mineralna niegazowana dostępna jest dla dzieci na salach przez cały dzień.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy poniżej wykaż 14 alergenów:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma, cynamon, cukier wanilinowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.