Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 08.07.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, parówki, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, ketchup, Herbata rumiankowa, -Banan-

Obiad: Zupa krupnik z trzema kaszami (śmietana 30%), Makaron pełnoziarnisty (m. razowa) ze szpinakiem i serem feta, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i rodzynkami (jajka, gluten) wyrób własny

WTOREK 09.07.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia), z masłem, i powidełkiem śliwkowym, Kawa zbożowa (jęczmień, żyto) z mlekiem, -Arbuz-

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (śmietana 18%,gluten, jajka), Ziemniaki, kotlet drobiowy (jajka, b. tarta, m. pszenna) , mizeria z koperkiem (śmietana 18%), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Galaretka z owocami

ŚRODA 10.07.2024

Śniadanie: Chleb ziarnisty,(m. razowa), z masłem, sałata masłowa, szynka drobiowa, rzodkiewka, roszponka, Mleko, -Banan-

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami (śmietana 18%, m. pszenna), Pierogi z serem białym (m. pszenna, jajka) polane masełkiem, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Pizza domowa z szynką i serem żółtym (gluten) wyrób własny

CZWARTEK 11.07.2024

Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, Chleb ziarnisty,(m. razowa) z masłem, pasta z zielonego groszku (ser biały), pomidor, ogórek, roszponka, Napar z mięty z cytryną, -Kalarepka-

Obiad: Zupa krem z białych warzyw z grzankami domowymi (m. pszenna, jaja), Kasza wiejska, duszona pierś z indyka w kremowym sosie pomidorowym (m. pszenna), surówka Colesław (majonez Kielecki, jog. naturalny), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Buchta drożdżowa z kruszonką waniliową (gluten, jajka), wyrób własny

PIĄTEK 12.07.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia), z masłem, pasta z tuńczyka, papryka czerwona i żółta, Herbata z cytryną, -Jabłko-

Obiad: Zupa ogórkowa (seler, śmietana 18%) z ryżem, Kluski leniwe na słodko (gluten, jajka, ser biały, masło), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Shake bananowo- borówkowy na mleku, Chrupki kukurydziane

PONIEDZIAŁEK 15.07.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia), z masłem, i kolorowy twarożek (ser biały, rzodkiewka, szczypiorek), Mleko, -Jabłko-

Obiad: Zupa porowo-ziemniaczana(śmietana 18%), Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Kanapka z weki z dżemem (gluten)

WTOREK 16.07.2024

Śniadanie: Chleb (m. pszenna, m. żytnia) z masłem, szynka wp., sałata masłowa, pomidor koktajlowy, ogórek, Kakao z mlekiem/*mleko owsiane, -Arbuz-

Obiad: Żurek z jajkiem (śmietana 30%) i chlebem (gluten), Makaron z truskawkami (gluten, jajka), Kompot z owoców sezonowych

Podwieczorek: Banan, gruszka

ŚRODA

Śniadanie:

Obiad:

Podwieczorek:

CZWARTEK

Śniadanie:

Obiad:

Podwieczorek:

PIĄTEK

Śniadanie:

Obiad:

Podwieczorek:

Alergeny w posiłkach są pogrubione.

* w wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie

* Zamiennik dla dzieci uczulonych

Woda mineralna niegazowana dostępna jest dla dzieci na salach przez cały dzień.

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy poniżej wykaż 14 alergenów:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki
  3. Jaja
  4. Ryby
  5. Orzeszki ziemne
  6. Soja
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy
  9. Seler
  10. Gorczyca
  11. Nasiona sezamu
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny
  13. Łubin
  14. Mięczaki

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, pieprz cytrynowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, lubczyk, kminek, curry, kurkuma, cynamon, cukier wanilinowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.